Wat is het verschil tussen Wp en kWh Wattpiek (Wp) en kiloWattuur (kWh) geven beide de energieopbrengst van je zonnepaneel aan. We leggen het verschil uit.

Hoeveel energie levert je zonnepanneel?

Bij het kopen van zonnepanelen wil je natuurlijk weten hoeveel zonne-energie ze gaan opleveren. Dan kom je al snel de begrippen WP (Wattpiek) en kWh (KiloWatthour) tegen. Wat zeggen deze begrippen nu eigenlijk?

Vermogen

Producenten geven het vermogen van zonnepanelen weer in Wattpiek (WP). Dit is de maximaal te bereiken opbrengst in de meest optimale omstandigheden. Vergelijk het met het maximale vermogen van bijvoorbeeld een waterkoker.

Zonnepanelen vergelijken

Met de WP kun je de zonnepanelen onderling vergelijken, net zoals je andere elektrische producten vergelijkt. Er zijn waterkokers met een vermogen van 1500 Watt en met 2400 Watt. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller een waterkoker een bepaalde hoeveelheid water aan het koken krijgt. Hoe hoger de WP, hoe hoger de maximaal te bereiken opbrengst.

Opbrengst

De opbrengst van zonne-energie wordt weergegeven in kWh. Dat is de hoeveelheid zonne-energie die het zonnepaneel daadwerkelijk heeft kunnen omzetten. In de meest optimale omstandigheden komt dit neer op de energieopbrengst die hoort bij het maximale vermogen. Maar bewolking of een minder zonnige dag verlaagt de opbrengst van zonne-energie.

Van Wp naar kWh

Leveranciers van zonnepanelen gaan ervan uit dat 100 Wp gedurende een jaar ongeveer 85 kWh opbrengt.

Zonnepanelen zijn een flinke investering. Een goede verzekering is daarom belangrijk. In de Klaverblad Woonhuisverzekering zijn zonnepanelen standaard meeverzekerd.

<< terug