5 redenen om je woonhuisverzekering elk jaar te checken Wanneer heb je de voorwaarden van je woonhuisverzekering voor het laatst gecheckt? Lang geleden? Toch zijn er goede redenen om het wel te doen. Je leest ze alle 5 hier.

5 redenen om je woonhuisverzekering elk jaar te checken

Wanneer heb je de voorwaarden van je woonhuisverzekering voor het laatst gecheckt? Lang geleden? Je bent niet de enige. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat 25% van de huiseigenaren zijn of haar verzekeringsvoorwaarden al langer dan vijf jaar niet bekeken heeft. Terwijl er genoeg redenen zijn om het wél te doen. Vijf maar liefst! In deze blog lees je ze allemaal.

1. Je komt niet voor verrassingen te staan

Stel, je hebt een airco gekocht. Lekker, die verkoeling op hete zomerdagen. Maar wat als hij, middenin een hittegolf, stukgaat? Dan wil je weten of je verzekerd bent of niet en of je een nieuwe kunt kopen. Maar liever weet je dat natuurlijk van tevoren. Dan kun je er rekening mee houden bij aanschaf of alsnog een verzekering regelen. Wat je ook kiest: duidelijkheid vooraf scheelt veel stress. In de voorwaarden van onze woonhuisverzekering lees je precies wat er wel, en wat er niet verzekerd is.

2. Je bent niet onderverzekerd…

In principe is het totale bedrag dat je verzekert gelijk aan de herbouwwaarde van je huis. Die herbouwwaarde blijft alleen niet altijd hetzelfde. Voorzie je het huis bijvoorbeeld van een spiksplinternieuwe badkamer? Dan wordt je huis meer waard. Of vervang je eindelijk die oude keuken voor een nieuwe? Ook dan stijgt de woningwaarde waarschijnlijk. En daarmee de herbouwwaarde: het bedrag dat nodig is om je huis te herbouwen als dat nodig is. Als dat een hoger bedrag is dan het bedrag waar je bij ons voor verzekerd bent, ben je onderverzekerd. Dat is geen probleem, als je garantie tegen onderverzekering hebt. Wel is het dus verstandig om dat even na te gaan.

Garantie tegen onderverzekering

Als bij schade blijkt dat de herbouwwaarde van je huis toch hoger is dan het bedrag waar je verzekerd bent, bestaat er gelukkig een garantie tegen onderverzekering. Wij kijken in dat geval gewoon naar de échte herbouwwaarde en niet naar het bedrag waarvoor je verzekerd was. Dit geldt wel alleen voor kleine verschillen. Fijne gedachte toch? Ga je verbouwen en wordt je woning daardoor 50m2 groter of bouw je een bijgebouw van 25m2 of groter? Geef dit dan aan ons door, zodat je garantie tegen onderverzekering niet vervalt.

3. … en ook niet oververzekerd

Je kunt niet alleen onderverzekerd zijn, maar ook oververzekerd. Dan betaal je meer premie dan nodig. Dat vinden wij zonde van je geld en jij ongetwijfeld ook. Kijk daarom elk jaar kritisch naar je verzekeringen. Klopt de herbouwwaarde nog?

4. Je weet wat de onverzekerbare gebeurtenissen zijn

Om een verzekering goed én betaalbaar te houden, moet een verzekeraar keuzes maken. Dat betekent dat niet alles verzekerd kan worden. Dat noemen we onverzekerbare gebeurtenissen. Van tevoren is het fijn om te weten wat die onverzekerbare gebeurtenissen zijn. Dan kun je van tevoren extra maatregelen nemen. Of zelf geld opzij zetten voor het geval dat. In de voorwaarden van je verzekeringen lees je er alles over.

Overstromingen in Limburg

Dat een verzekering belangrijk is, bleek afgelopen zomer toen in Limburg duizenden huishoudens het slachtoffer werden van overstromingen. Gelukkig konden we veel van onze klanten goed helpen. Voor anderen heeft de overheid een regeling getroffen. Meer over wateroverlast en verzekeringen vindt je hier.

5. Je blijft op de hoogte van aanpassingen

Voorwaarden zijn onlosmakelijk verbonden met verzekeringen. Je adviseur heeft ze waarschijnlijk met je doorgenomen toen je de verzekering afsloot. Wel kunnen de voorwaarden van de verzekering soms wijzigen. Bijvoorbeeld als de wet daarom vraagt. Natuurlijk wordt je daar bij ons altijd van op de hoogte gesteld. Krijg je zo’n bericht van ons? Grijp dat moment dan aan om de polisvoorwaarden weer eens door te lezen. Zo blijf je helemaal op de hoogte!

Zijn je woonverzekeringen up-to-date?

Het is handig om je inboedelverzekering en woonhuisverzekering regelmatig na te lopen. Ga je verbouwen of verhuizen? Geef dat dan zo snel mogelijk aan ons door zodat we je verzekering kunnen aanpassen. Op die manier voorkom je ook weer onder- of oververzekering. Je adviseur helpt je daar natuurlijk graag mee. Als je geen adviseur hebt, dan kun je het ook zelf online regelen.