Belangrijke maatregelen voor ondernemers met een energie opslagsysteem (EOS)
Steeds meer agrarische ondernemers met zonnepanelen overwegen een energie opslagsysteem. Begrijpelijk, want meestal wekken ze meer op dan de capaciteit van het net aan kan. En daarnaast kan het ook nog eens een mooie bijverdienste opleveren. Ondernemers die voor een opslagsysteem kiezen moeten wél voldoen aan een aantal belangrijke maatregelen. Wij zetten ze voor je op een rij.
Verschillende soorten energie opslagsystemen
Energie opslagsystemen zijn er in verschillende vormen en maten. Zo kan de opslagcapaciteit variëren van 50kWh tot meer dan 5MWh. Ter vergelijk: een gemiddelde fietsaccu heeft een capaciteit van 1kWh. Niet zo vreemd dus dat het hebben van dit soort systemen risico’s met zich meebrengt.
Maatregelen afhankelijk van de capaciteit
Of ondernemers de opgeslagen energie nu zelf gaan gebruiken of er mee gaan handelen op de energiemarkt. Een energie opslagsysteem brengt een risico op brand met zich mee. Het is daarom belangrijk dat een verzekeringsadviseur tijdig betrokken wordt. Zo kan een adviseur informeren over de specifieke preventiemaatregelen voor het systeem en de specifieke situatie en helpen met andere handige tips. Afhankelijk van de capaciteit van een energie opslagsysteem zijn de maatregelen die een ondernemer moet nemen strikter. Een aantal voorbeelden van preventiemaatregelen:
- Normeringen waaraan het systeem moet voldoen.
- Een minimale afstand tussen de accu/container en de overige gebouwen.
- Detectie van rook, CO2 of brand.
- Een mogelijkheid hebben tot blussen/het hebben van een blussysteem.
- Het zorgen voor bepaalde onderhoudscontracten.
Meer weten over deze maatregelen?
Neem gerust contact op met een agrarisch maatwerkspecialist van Klaverblad. We helpen u graag!
Meer nieuws over Klaverblad? Volg Klaverblad Verzekeringen ook op LinkedIn.