Brand voorkomen tijdens de feestdagen Van brandveilige kerstversiering tot een neppe kerstboom en opletten in de keuken: voorkom brand tijdens de feestdagen met onze brandpreventietips.

Brand voorkomen tijdens de feestdagen

December is misschien wel de gezelligste maand van het jaar. Maar het is ook de maand waarin het risico op brand in huis het grootst is. Daarom zetten wij de beste tips voor brandveiligheid tijdens de feestdagen op een rij.

De kerstboom

  1. Kies voor een kunstkerstboom. Een nepperd is minder brandbaar dan een echt exemplaar.
  2. Toch een echte boom? Kies voor eentje mét kluit. En geef ‘m regelmatig water: een goed gehydrateerde boom brandt minder snel.
  3. Zorg dat de boom niet in de weg staat. Zo kunt u snel naar buiten in een noodsituatie.
  4. Gebruik nóóit echte kaarsen als kerstboomverlichting. Dat is niet alleen veel meer gedoe dan een lichtsnoer, het is ook nog eens heel gevaarlijk.

De kerstversiering en kerstverlichting

  1. Rol haspels altijd helemaal uit. Als er stroom door de kabel gaat, komt er veel warmte vrij. Opgerold kan deze warmte niet weg, uitgerold wel. Ook belangrijk bij het stofzuigen!
  2. Koppel geen verlengsnoeren aan elkaar. Is de afstand te groot? Bestel dan een langer snoer bij de bouwmarkt. Dat is een stuk veiliger.
  3. Zorg voor geaarde stekkerdozen. Zo voorkom je oververhitting en kortsluiting: eventuele overspanning wordt namelijk afgevoerd naar de aarde.
  4. Hang versieringen zo op dat ze niet in de weg hangen. Zo voorkom je dat er iemand tegenaan loopt of over struikelt: het is dus veiliger.
  5. Gaat u weg of naar bed? Schakel alles uit. Zo weet u zeker dat bijvoorbeeld de verlichting niet oververhit raakt als u ligt te slapen.

De kaarsen

  1. Zet kaarsen stevig neer, ver weg van andere decoratie. Dan vallen ze niet makkelijk om en kunnen andere materialen niet in brand vliegen.
  2. Zet kaarsen op een plek waar kinderen en huisdieren niet bij kunnen. Zo kunnen ze de kaarsen niet omgooien én branden ze zichzelf niet.
  3. Doof kaarsen als u de kamer verlaat. Als u er niet bij bent, kunt u niet snel ingrijpen als er brand ontstaat.

Het kerstdiner

  1. Houd het fornuis in de gaten als u aan tafel zit voor een eerdere gang. Zet de timer van de oven aan en draai het gas laag om het risico op brand zo veel mogelijk te beperken.
  2. Zet het gourmetstel of de fonduepan niet op een makkelijk brandbare ondergrond. Dus niet op een papieren tafelkleed, wel op een stevig onderblad met opstaande randen.
  3. Fonduën? Houd de deksel bij de hand. Zo kunt u plotseling uitslaand vuur snel doven.
  4. Zorg dat er een emmer water klaarstaat. Dan kunt u een onverwacht brandje meteen blussen.

Verplicht vanaf 1 juli 2022: een rookmelder op elke verdieping

Wist u dat het in Nederland vanaf 1 juli 2022 verplicht is om op elke woonverdieping een rookmelder te hebben? Bij brand vallen namelijk de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Zeker als u slaapt, ruikt u niets en wordt u van rooklucht dus ook niet wakker. Van het geluid van een rookmelder gelukkig wel. Het alarm van een rookmelder waarschuwt u dat er brand is en de rooklucht zich door uw woning verspreid. En hoe eerder u gealarmeerd wordt, hoe meer tijd u heeft om uw huis veilig te verlaten. Meer informatie over rookmelders leest u op de website van de brandweer.

Brandschade melden

Heeft u tijdens de feestdagen brandschade opgelopen en bent u bij ons verzekerd? Dan kunt u via uw verzekeringsadviseur of met het online formulier de brandschade melden. Wij helpen u graag!

Meer brandpreventietips
Alle preventietips