Checklist: een zonnepanelen installateur kiezen
Zonnepanelen op je dak is een slimme en vooral duurzame keuze. Het uitkiezen van de juiste installateur voor zonnepanelen is echter een vak apart. Wanneer zonnepanelen fout geïnstalleerd worden, is er een verhoogd brandrisico. Een checklist die je helpt bij het uitkiezen van een goede zonnepanelen installateur is dus geen overbodige luxe.
1. Een installateur met een keurmerk
Het liefste wil je natuurlijk een betrouwbare installateur. De fabrikanten van grote zonnepanelenmerken geven een certificaat aan hun installateurs mee. Dit betekent dat zijn bepaalde trainingen in het installeren van zonnepanelen hebben gehad. Het installatiewerk van bedrijven met een keurmerk is gecontroleerd én goedgekeurd.
2. Een installateur met ervaring en referenties
Heb je een installateur van zonnepanelen op het oog? Vraag hem naar zijn eerdere ervaringen en of hij referenties heeft. Als hij hier weinig tot niets over loslaat, dan kun je beter verder zoeken. Ook is het handig om te weten of de installateur al ervaring heeft met het installeren van zonnepanelen van het merk waar je geïnteresseerd in bent.
3. Een lokale of landelijke installateur
Als je op zoek bent naar een zonnepanelen installateur kun je kiezen uit een lokale of landelijke installateur. Het belangrijkste is vooral dat het een bedrijf is wat echt gespecialiseerd is in het plaatsen van zonnepanelen. Bedenk wel dat in het geval van service of noodgevallen het handiger is om een installateur in de buurt te hebben, zodat je snel geholpen wordt.
4. Een installateur zonder aanbetalingen
Uiteraard wil je alleen betalen als de installatie van zonnepanelen goed gebeurt. Een vooruitbetaling doen, raden wij daarom af. Spreek bijvoorbeeld met de zonnepanelen installateur af dat je een deel betaalt bij aanvang van de installatie en een deel na afloop. Dan loop je minder risico om je geld te verliezen als de installateur tussentijds misschien failliet gaat.
5. Een risico-inspectie ná de installatie
Als de installatie van zonnepanelen eenmaal gedaan is, is het verstandig om nog een laatste check te doen. Zo kun je de installateur óf een onafhankelijke partij inschakelen om een risico-inspectie uit te voeren. Dan weet je zeker dat de zonnepanelen aan alle veiligheidseisen voldoen. Het gaat hierbij om de volgende aandachtspunten:
- Geen panelen aan de rand van het dak, in verband met stormschade
- De kabels kunnen het beste in de kabelgoot liggen
- De kabels moeten voorzien zijn van kabelbeschermers
- Er moeten rookmelders hangen op de plek van de omvormers
- Bij voorkeur zijn de omvormers voorzien van vlamboogdetectie
- De zonnepanelen zijn aangesloten op een aparte groep of groepenkast
Extra tip: laat de zonnepanelen regelmatig reinigen en checken op beschadigingen.
Lees meer informatie over zonnepanelen
<< terug