Nederlanders zijn kampioen verzekeren. Er is niks mis met zekerheid bij calamiteiten. Daar zijn verzekeringen en verzekeraars ook voor. Nu lijken verzekerden soms door te slaan naar kampioen in claimgedrag. En dat heeft gevolgen voor de verzekeringspremies. Hogere schades leiden tot hogere premies. Verzekeraars proberen dat op verschillende manieren zoveel mogelijk te voorkomen.

Eigen risico

Een manier om het claimen van schade minder aantrekkelijk te maken, is het opleggen van een eigen risico. Wij doen dit bijvoorbeeld bij onze Royaal Inboedelverzekering voor schade aan smartphones of tablets, omdat er een flinke stijging is van het aantal schades. Zo kunnen we ze nog voor een eerlijke premie blijven verzekeren voor plotselinge en onverwachte schades.

Acceptatie

Verzekeraars selecteren ook aan de poort. Heeft u wel eens schade geclaimd? Dan registreren verzekeraars dit bij de Stichting Centraal Informatie Systeem (CIS). Als u een nieuwe verzekering aanvraagt, kunnen verzekeraars in de databank van CIS kijken om een inschatting te maken wat voor klant ze in huis halen. Een verzekeraar mag u als klant weigeren. Heeft u in het verleden veel schade geclaimd, dan kan dit een reden zijn om u niet als verzekerde te accepteren.

Uiteraard mag u uw eigen gegevens bij CIS inzien. U kunt een inzageverzoek doen.

Verder kan een verzekeraar de verzekering beëindigen van verzekerden die het heel erg bont maken door veel schade te claimen.

 

Terugval in schadevrije jaren

Een persoonlijke premieverhoging na schade is de standaard bij een autoverzekering. Na een schade raakt u schadevrije jaren kwijt waardoor uw premie hoger wordt.

Verzekeraars hebben hier ooit voor gekozen om de premies voor een autoverzekering betaalbaar te houden. En om ervoor te zorgen dat de autorijders zonder brokken, niet de dupe worden van brokkenmakers door voor iedereen hogere premies te gaan rekenen.

Premieverhoging

Als het echt niet anders kan, besluiten verzekeraars om voor alle verzekerden de premie te verhogen. Dit is geen populaire maatregel omdat de ‘goeden’ onder de ‘kwaden’ lijden, maar soms wel noodzakelijk. Iedere verzekeraar heeft de verplichting om voor ieder verzekeringsproduct een gezond verdienmodel te hebben. Dat wil zeggen dat zij de schades uit de premie-inkomsten van dat product moeten betalen.

Fraudebestrijding

Tot slot staat fraudebestrijding hoog op de agenda van verzekeraars. En niet zonder succes. Verzekeraars hebben in 2017 meer dan 11.500 mensen betrapt op fraude. Het leverde € 101 miljoen op, het grootste bedrag aan opgespoorde fraude in vijf jaar.

Ook worden verzekeraars steeds beter in het opsporen van fraude. In 2016 leidde één op de drie (gerichte) onderzoeken tot opsporing van een fraudegeval. In 2017 was de verhouding één op tweeënhalf.

Natuurlijk kost fraudebestrijding ook geld. Sinds 2016 mogen verzekeraars via een vaste schadevergoeding van € 532 een deel van de kosten te verhalen op de daders.

Met al deze mogelijkheden proberen verzekeraars verzekeringen voor iedereen betaalbaar te houden. Zodat iedereen op hulp kan rekenen bij echte calamiteiten.

Wij zijn er voor u als u ons echt nodig heeft. Zie onze Contactinformatie voor het telefoonnummer dat u het beste kunt bellen als u een vraag heeft over een bepaalde verzekering.

<< Terug