Cv-ketel: gevaar voor koolmonoxidevergiftiging
Koolmonoxide eist jaarlijks gemiddeld tien dodelijke slachtoffers en honderden gewonden. Een slecht onderhouden cv-ketel en een slecht geïnstalleerde cv-ketel is een van de grootste oorzaken van koolmonoxidevergiftiging. Des te meer reden om dit ‘stille gevaar’ luid en duidelijk onder de aandacht te brengen.
Wat is koolmonoxide?
De stof koolmonoxide (CO) komt vrij wanneer er een onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen als aardgas, hout, olie en benzine is. Dit ondoorzichtige gas is geur- en smaakloos. Bovendien wordt koolmonoxide 250 keer sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Er hoeft daarom maar weinig van het giftige koolmonoxide worden ingeademd voordat deze stille sluipmoordenaar een (dodelijk) slachtoffer eist.
Koolmonoxide en cv-ketels
Slecht onderhouden cv-ketels kunnen koolmonoxide vrijgeven. En opvallend genoeg zijn er ook veel gevallen waarin juist moderne cv-ketels koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Vaak komt dit door een slechte installatie. Als er een beschadigd rookgaskanaal is en de ruimte waarin de cv-ketel staat niet goed geventileerd wordt, dan sluipt de koolmonoxide de woning binnen. Bovendien zijn ook ouderwetse geisers en kachels vaak een boosdoener als het gaat om koolmonoxidevergiftiging.
Hoe herken je een gevaarlijke cv-ketel?
Aangezien je van koolmonoxide zelf niet veel merkt, is het wel belangrijk om te weten waar je een gevaarlijke cv-ketel aan herkent. Als de waakvlam van een oude cv-ketel oranje is, dan is er een grote kans dat er koolmonoxide vrijkomt. Normaal moet de vlam blauw zijn. Moderne cv-ketels hebben geen waakvlam meer en zijn vooral gevaarlijk door een slechte installatie. Laat dit dus ook regelmatig controleren door een erkende cv-ketel monteur.
De signalen van koolmonoxidevergiftiging
De klachten van koolmonoxidevergiftiging zijn in eerste instantie te vergelijken met een lichte griep. Denk bijvoorbeeld aan:
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
- Overgeven
- Verwardheid
- Versnelde hartslag
Als je langere tijd wordt blootgesteld aan hoge concentraties koolmonoxide, dan kun je flauwvallen of in coma raken. De gevolgen hiervan zijn blijvende hersenschade of zelfs overlijden.
Koolmonoxidevergiftiging voorkomen
Het voorkomen van koolmonoxide begint bij een goed geïnstalleerde cv-ketel. Het beste is om dit te laten doen naar een cv-ketel monteur met een erkende cv-ketel monteur. Daarna is het zaak om goed cv-ketel onderhoud te plegen én te ventileren. Vooral in de winter wordt er meer gestookt. Juist dan is het belangrijk om de ruimte waarin de cv-ketel staat goed te ventileren. Een CO-melder helpt ook het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging.