Welke keuzes maken we op ons kantoor? Duurzaamheid en aandacht voor mens en milieu is erg belangrijk voor Klaverblad. Micha Visser, teamleider Facilities vertelt hoe dat is terug te zien in ons kantoor.

"Voor het onderhoud van ons eigen gebouw is het uitgangspunt dat we bij alles wat we vervangen, bekijken hoe we dat zo duurzaam mogelijk kunnen doen"

Bij Klaverblad werken we graag samen met bedrijven die het beste met mensen voor hebben. Welke keuzes maken we op ons kantoor? Micha Visser, teamleider Facilities, vertelt daarover.

Hoe staan we in de maatschappij?

“Voordat we een samenwerking aangaan, hebben we allerlei eisen en overwegingen in ons hoofd. Belangrijke vragen zijn natuurlijk: ‘kan een leverancier bieden wat wij nodig hebben en wat kost dat?’. De vraag ‘Hoe staat een leverancier in de maatschappij, welke duurzame keuzes maakt hij’ hoort daar voor ons zeker ook bij.

Op dit moment staan we bijvoorbeeld voor de keuze van een koffieleverancier. We hebben een voorselectie gemaakt op basis van een paar onderwerpen die we belangrijk vinden. Werkt een bedrijf bijvoorbeeld fairtrade en hebben ze een certificaat waaruit blijkt dat ze gaan voor duurzame landbouw en oog hebben voor de koffie- en theeboeren in bijvoorbeeld het regenwoud? Daarna krijgen de geselecteerde leveranciers de kans om ons te overtuigen met hun verhaal. We prikkelen ze om te laten zien wat ze waard zijn op sociaal-maatschappelijk gebied.

Een goed voorbeeld is onze cateraar. We hebben heel bewust voor hen gekozen omdat zij duurzaamheid erg belangrijk vinden. Ze kiezen bijvoorbeeld voor biologische producten en bieden veel alternatieven voor vlees aan. Ook kopen ze fruit en groenten in die consumenten in de supermarkt links laten liggen, omdat ze er wat minder mooi uit zien. Prima voor onze salade en soep!  Verder kiezen ze er bewust voor om te werken met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Ook het bedrijf dat onze groenvoorziening verzorgt, doet dat. Voor ons zijn dat belangrijke argumenten om samen te werken.”

Van handdoekje tot toiletpapier

“Voor het onderhoud van ons eigen gebouw is het uitgangspunt dat we bij alles wat we vervangen, bekijken hoe we dat zo duurzaam mogelijk kunnen doen. Zo hebben we inmiddels een warmtepomp aangeschaft en kiezen we voor led-verlichting. Op onder andere de fietsenstalling hebben we een sedum-dak, dat is een dak begroeid met vetplantjes, laten aanleggen. Goed voor bijvoorbeeld de biodiversiteit en het opvangen van regenwater.

We kijken nog hoe we de papieren handdoekjes kunnen laten recyclen, zodat we het weer kunnen terugkopen als toiletpapier bijvoorbeeld. Gebouwinrichting is ook zo iets: we letten erop dat materialen zo veel mogelijk hergebruikt worden. Hebben wij iets niet meer nodig, hoe kunnen we er dan voor zorgen dat het een tweede leven krijgt?”

Optelsom

“Het zit hem niet in allemaal grote dingen, maar in de optelsom van heel veel keuzes. Bij de dingen die we doen, denken we na over de vraag: hoe kunnen we dit doen op een manier die goed werkt voor ons én goed is voor mens en aarde? We zijn niet heel groot, maar alle kleine beetjes helpen. Het verschil maken waar je kan, die aanpak past bij ons!”

Het beste met mensen voor hebben

Bij Klaverblad draait het om mensen. Daarom werken we alleen samen met bedrijven die het beste met mensen voor hebben. Dit is terug te zien in hoe we schades afhandelen, in ons duurzaam beleggingsbeleid en in andere manieren waarop we mensen helpen.

Bekijk de campagne