Burenruzies: hoe zit dat juridisch?
Tijdens de coronapandemie is het aantal burenzaken explosief toegenomen. Dat is ook niet zo verwonderlijk aangezien we veel meer tijd doorbrengen in of rondom ons huis. Veel van dit soort burenruzies spreekt tot de verbeelding. Denk bijvoorbeeld aan het bekende tv-programma ‘De rijdende rechter’. Onze rechtsbijstandadviseur Niels Weel, gespecialiseerd in burenrecht, vertelt meer over welke burengeschillen hij veel tegenkomt en hoe hij helpt toe te werken naar een oplossing.
De meest voorkomende burenruzies
Fijne buren hebben is erg fijn. Dit zijn tenslotte de mensen die direct naast je wonen. Helaas komt het regelmatig voor dat de verstandhouding met de buren verslechtert en escaleert tot een klassieke burenruzie met de nodige spanningen. Deze burengeschillen zijn er in verschillende soorten en maten, de meest voorkomende zijn:
- overhangende beplanting/beplanting binnen de verboden zone
- verbouwplannen
- geluid- stankoverlast
- overbouw
- recht van overpad/erfdienstbaarheden
- schutting/hek/haag over de erfgrens
Burenruzies volgens de wet
Niemand zit te wachten op een vervelende burenruzie. Als daar toch sprake van is, wil je graag meer weten over de mogelijkheden en de rechten en plichten over en weer. Zo worden burenruzies in de wet geregeld in boek 5 van het Burgerlijk Wetboek.
“De meeste burengeschillen hebben een dieper liggende oorzaak”
Rechtsbijstandadviseur Niels Weel: “Ik ontvang dagelijks telefoon of mail van klanten die graag meer willen weten over hun juridische positie in het geval van een burenruzie. Laatst kreeg ik een telefoontje van een verzekerde die ik bijstond in een bouwzaak. Hij laat een extra verdieping plaatsen op de woning zodat hij een extra slaapkamer kan realiseren voor zijn kinderen. Aan de telefoon vertelde hij dat de buurman zijn kinderen uitschold en zo nu en dan de gemeente belt om een bouwstop te vorderen. Dat heeft geleid tot veel vertraging in de bouw. De reden waarom de buurman dit deed was voor de klant volstrekt onduidelijk.
De meeste problemen die ik tegenkom, hebben een dieper liggende oorzaak. Zo ook in dit geval. In overleg heb ik contact gezocht met de buurman en een driegesprek voorgesteld. Tijdens het gesprek werd duidelijk dat de buurman zich enorm stoorde aan de bouwwerkzaamheden die om half acht ‘s ochtends al begonnen. Hij kwam dan net thuis van een nachtdienst en vond dat daar onvoldoende rekening mee werd gehouden."
“Het helpt om eerst beide partijen met elkaar te laten praten”
"Met de buurman is afgesproken om de werkzaamheden twee uur later te laten beginnen onder de voorwaarde dat hij zou stoppen met het lastig vallen van mijn klant. Zo gezegd zo gedaan. De klant heeft inmiddels de bouw kunnen afronden en de relatie met de buren is genormaliseerd.
Meestal helpt het door eerst beide partijen met elkaar te laten praten en erachter te komen wat er nu precies aan de hand is. Door onze kennis van het continu veranderende burenrecht staan wij mensen graag bij om tot een oplossing te komen die voor alle partijen werkt. Ook als het nodig is om daarvoor een procedure bij de rechter te voeren."
Krijg rechtshulp van een juridisch expert
Bij Klaverblad helpen we je graag gewoon goed als je een juridisch probleem hebt. Daarom krijg je altijd gelijk een juridisch expert aan de lijn. Vraag je adviseur naar onze rechtsbijstandverzekering.
Dit artikel is geschreven door mr. N. Weel.