Samenwonen? Check deze dubbele verzekeringen
Kurk eraf, champagneglazen klaar: proost op jullie nieuwe leven samen! Wel zo fijn als alles dan goed geregeld is. De verzekeringen bijvoorbeeld. Wist je dat het veel geld kan schelen om die eens goed onder de loep te nemen als je bij je partner intrekt (of andersom)? Hieronder lees je per verzekering of aanpassen nodig is.
De inboedelverzekering: zeg de ene op, pas de andere aan
Je spullen zijn je ongetwijfeld dierbaar. Sommige waren erg duur, andere zijn vooral emotioneel góud waard. Belangrijk dus om ze goed te verzekeren, zodat je bij inbraak of brand niet helemaal met lege handen achterblijft. Met al jullie spullen in één huis in plaats van twee, hebben jullie natuurlijk maar één inboedelverzekering nodig. Wel even checken of de dekking klopt, natuurlijk. De ander? Die zeg je gewoon op.
De woonhuisverzekering: 1 huis, 1 verzekering
Met een woonhuis- of opstalverzekering verzeker je je koophuis tegen schade door brand, storm of inbraak. Hadden jullie beiden een eigen koophuis en worden jullie nu samen huiseigenaar? Dan kunnen jullie één woonhuisverzekering opzeggen zodra de datum van de sleuteloverdracht bekend is. De verzekering die blijft, moet natuurlijk wel worden aangepast. Als jullie gaan samenwonen in een huurhuis is een opstalverzekering niet nodig.
De aansprakelijkheidsverzekering: één verzekering voor jou, je partner, de kinderen én de hond
Een glas thee over de laptop van de buren of de designbank van je tante aan flarden dankzij de hond… een ongeluk zit in een klein hoekje. Met een aansprakelijkheidsverzekering hoef je je niet druk te maken over de kosten. Hebben jullie er allebei één? Dat hoeft niet. Jullie kunnen er eentje opzeggen en samen verzekerd zijn. Wel even doorgeven natuurlijk.
De doorlopende reisverzekering: 2 namen op 1 polis
Of je nu gaat voor margharita’s aan het zwembad of skiën in Tirol: met een reisverzekering vertrek je onbezorgd op vakantie. Als je regelmatig weggaat, is een doorlopende reisverzekering meestal goedkoper dan een losse verzekering per reis. Nog makkelijker is samen verzekerd zijn, het hele jaar door. Eén van de twee verzekeringen kan dus de deur uit. De ander moet je natuurlijk wel aanpassen.
De autoverzekering: meestal is aanpassen niet nodig
Hebben jullie allebei een auto en rijden jullie het meest in de eigen auto’s? Dan hoef je niks te veranderen. Als jullie een auto gaan delen, is het wel slim om eens te kijken naar de verzekering. Die moet op naam staan van diegene die het meest in de auto rijdt. Als de auto van jullie samen is, is het aan jullie om te bepalen op wiens naam de auto en de verzekering staan. En vergeet niet om de autoverzekering op het goede adres te zetten.
De rechtsbijstandverzekering: samen verzekerd met 1 verzekering
Ook in een nieuw huis kan een burenruzie zomaar ontstaan. Wel zo fijn als je een rechtsbijstandverzekering hebt. Daarmee worden de kosten voor een advocaat (deels) vergoed. Maar het is niet nodig om allebei een eigen verzekering te hebben. Eentje kun je stopzetten. Voor de ander geef je bij je verzekeraar aan dat de rechtsbijstandverzekering vanaf dan voor het hele huishouden geldt. Gezinsuitbreiding in de toekomst? Geef ook dat even door.
Vraag je adviseur naar de Klaverblad Woonverzekeringen
We begrijpen dat je je geen zorgen wilt maken over schade aan je huis of inboedel. Met onze woonverzekeringen kun je daarom altijd rekenen op de juiste hulp bij schade.