Veilig op vakantie met de fiets? Zo doe je dat.
Als er iets is waar wij Nederlanders goed in zijn, dan is het fietsen wel. En door het coronavirus is de fietsvakantie alleen maar in populariteit gestegen. Ga je binnenkort op vakantie en neem je de fiets mee? We leggen je uit hoe je hem veilig achterop de auto zet en wat er wel en niet verzekerd is.
Nederlandse regels over het dragen van fietsen achterop je auto
Je fiets mee achterop de auto nemen gaat niet zonder risico. Daarom zijn er in Nederland wat regels waar je je aan moet houden om gevaarlijke situaties te voorkomen.
- Je fiets mag aan beide kanten van de auto maximaal 20 centimeter uitsteken.
- Er mogen geen scherpe delen uitsteken.
- Het gewicht van je fiets mag niet hoger zijn dan de maximale kogeldruk van je auto. Check dit dus voor vertrek.
- De verlichting van je auto en het kenteken moeten goed zichtbaar blijven.
- Als de verlichting (gedeeltelijk) bedekt wordt door de fiets, dan ben je verplicht om een verlichtingsbalk op de fietsendrager te hebben. Op de fietsendrager hoort een witte nummerplaat met het kenteken van je auto.
Buitenlandse regels voor het vervoeren van fietsen
In het buitenland kunnen de regels iets afwijken. Ga je op fietsvakantie in een ander land dan Nederland? Controleer dan welke regels er daar gelden voor het meenemen van je fiets achterop de auto. In Portugal mag je bijvoorbeeld helemaal geen fietsendrager op de auto hebben. En in Italië mag je fiets niet uitsteken aan de zijkanten en moet de fietsendrager een rood-wit reflecterend bord hebben.
Zo zet je je fiets veilig achterop de auto
Het klinkt logisch, maar zorg ervoor dat je allerlei losse spullen van de fiets afhaalt. Je kunt hierbij denken aan fietstassen, een fietscomputer en andere fietsaccessoires. Op deze manier voorkom je dat de auto gaat zwabberen door meer luchtweerstand en instabiliteit. En let ook op dat je de fietsendrager goed monteert. Voor een elektrische fiets is bijvoorbeeld weer een wat zwaardere fietsendrager nodig. Vergeet ook niet de accu uit de fiets halen, dat scheelt weer in gewicht.
Je fiets en fietsendrager wel of niet verzekerd?
Ben je op fietsvakantie en wordt je fiets gestolen? De Klaverblad Fietsverzekering verzekerd diefstal en schade door een verkeersongeluk, brand of ontploffing. Deze dekking geldt in heel Europa. Als het gaat om schade aan of diefstal van de fietsendrager, dan valt dit onder de autoverzekering. Met de Klaverblad volledige casco autoverzekering (allrisk) vergoeden we zo nodig boven het verzekerde bedrag €1.500,- voor schade aan accessoires als een fietsendrager.