Verbouwen zonder zorgen? Volg de 8 tips van Mirjam.
“Verbouwen? Nooit meer!” Dat zei Mirjam van Leeuwen, een collega van onze marketingafdeling, nadat ze tien jaar geleden haar huidige huis introk. Niets blijkt minder waar. Een paar maanden geleden kregen zij en haar gezin namelijk de sleutel van hun nieuwe (klus)huis. Hoe Mirjam deze verbouwing overleefd? Hier acht tips.
1. Een goede planning
De basis voor een soepele verbouwing is een goede planning. “Nog voordat we wisten dat het huis van ons was, zijn we gelijk met de aannemer een rondje door het huis gaan maken. Hij schreef al onze wensen op en heeft direct een offerte gemaakt. Daarna kun je ook gelijk een stappenplan maken. Wat ga je wanneer doen, hoe en met wie? Het is goed om daar snel mee bezig te zijn. Ook door de lange levertijden van materialen tegenwoordig.”
2. Keuzes maken
Bij een verbouwing moet je veel keuzes maken. Van de kleur verf op de muren tot de woonkamervloer en de badkamertegeltjes, ook Mirjam heeft af en toe last van keuzestress: “als het moment daar is om te kiezen, dan is daar soms toch die twijfel. Een net gestucte muur wil je tenslotte wel een kleur geven waarvan je weet dat je hem voorlopig mooi vindt. Ga altijd af op je eigen gevoel. En laat het ook los als die bestelling eenmaal geplaatst is.”
3. Gluren bij de buren
Het is soms lastig om het potentieel van een huis te zien. Ga volgens Mirjam daarom eens langs bij je buren. “Wij wisten ook niet gelijk hoe we ons huis precies wilden verbouwen. Wel wisten we dat er bij de buren ook verbouwd was, dus zijn we daar gaan kijken. Zij hebben eenzelfde soort huis en zo zie je toch beter de mogelijkheden.”
4. De juiste mensen om je heen hebben
Verbouwen is soms ook een beetje geluk hebben. Heb je een handige partner of ken je via via een aannemer? Maak er gebruik van! “In het rijtje waar wij gaan wonen, heeft onze aannemer al een ander huis opgeknapt. Zo zijn we aan zijn nummer gekomen. En gelukkig had ‘ie ook tijd voor ons huis. Verder hebben het sloopwerk voor het grootste gedeelte zelf gedaan. Op die eerste dag nadat we de sleutel kregen stond er wel 15 man te helpen. Die saamhorigheid is erg leuk.”
5. Noteren en evalueren
Tijdens de verbouwing lopen er soms veel mensen in je huis. Zorg ervoor dat het voor iedereen duidelijk is wat voor werk er waar nodig is. Zo deed Mirjam dat: “Ik had bij elke kamer een briefje opgehangen waarop stond wat er precies moest gebeuren. Ook hebben we elke twee weken met de aannemer een soort korte evaluatie. Zo blijf je ook goed op de hoogte van eventuele moeilijkheden.”
6. Laat alles wat je wil in één keer doen
Geld is – helaas – niet oneindig. Zo was Mirjam ook niet gelijk van plan om de badkamer te doen. “Pas bij de officiële verkoop van ons oude huis, komt er meer geld vrij voor de badkamer. Maar omdat ze de badkamer toch moesten openbreken voor de vloerverwarming, stelde de aannemer voor om alles in één keer te doen. De factuur stuurt hij later. Dat is natuurlijk erg fijn en uiteindelijk ook beter. Anders zit je twee maanden later weer in het stof voor dat ene kamertje.”
7. Een persoonlijke noot
Ga je verhuizen én verbouwen? Laat dan even wat van je horen bij je toekomstige buren. “Voordat we de sleutel kregen, had ik een kaartje gemaakt om ons voor te stellen en om de verbouwing aan te kondigen. Dat vonden de buren heel leuk. Toen de buurman nieuwsgierig was en kwam kijken, spraken we ook gelijk af dat we hem een seintje geven als we van te voren weten dat er veel herrie gemaakt wordt die dag. Dan gaat hij namelijk naar kantoor in plaats van thuiswerken.”
8. Geduld hebben
Haastige spoed is zelden goed. Dat geldt ook voor een verbouwing. Neem liever wat langer de tijd en houd het eindresultaat in je achterhoofd. “Het gekke is dat het huis er in het begin alleen maar slechter uit ging zien. Nu de oplevering steeds dichterbij komt, begin ik ook steeds meer te zien hoe mooi het gaat worden. Ik ben onwijs benieuwd naar als de vloer erin ligt. En de nieuwe keuken. Dat wordt echt het puntje op de i.”
Verbouwen? Check deze verzekeringen
Vergunning binnen, aannemer geregeld: laat die verbouwing maar beginnen! Wacht. Kijk voor je de sloophamer pakt nog eens goed naar je verzekeringen. Al helemaal als je verbouwt én verhuist, want dan wil je in beide woningen even goed verzekerd zijn.