Verplichte rookmelders en woonverzekering: zo zit het
In de meeste huizen hingen ze al, maar vanaf 1 juli is het ook bij wet verplicht: een rookmelder op elke verdieping van de woning. Of en welke gevolgen dit heeft voor onze verzekeringen en dekkingen, lees je in deze blog. Zo kun je goed voorbereid je klant te woord staan.

Elk jaar vinden er honderdduizend woningbranden plaats in ons land. Naast alle schade die het veroorzaakt, vallen er ook veel slachtoffers. Het inademen van rook zorgt voor de meeste slachtoffers. Een rookmelder in de buurt kan dus levens redden.

Dit gaat er veranderen

Door een aanpassing van het Bouwbesluit is het vanaf 1 juli verplicht op elke verdieping van een koop- of huurwoning tenminste één rookmelder te plaatsen. In huizen waarin kamers worden verhuurd, geldt zelfs één rookmelder per ruimte. Een onbewoonde zolder of kelder is uitgesloten. Maar een besloten ruimte waar een vluchtroute doorheen loopt, moet juist wel worden uitgerust met een rookmelder.  

Oud en nieuw

De nieuwe wijziging is niet compleet nieuw. Voor nieuwbouwhuizen geldt de verplichting van minstens één rookmelder op elke verdieping al sinds 2003. Voor bestaande woningen geldt nu dus hetzelfde. Huiseigenaren van bestaande woningen zijn zelf verantwoordelijk voor de plaatsing van en het onderhoud aan de rookmelders. Voor huurders geldt dat zij alleen verantwoordelijk zijn voor het onderhoud (de batterijen op tijd vervangen). De verhuurder is verantwoordelijk voor het ophangen van voldoende rookmelders.

Nog geen nieuwe voorwaarden

Het is niet waarschijnlijk dat gemeenten per 1 juli alle woningen gaan controleren op rookmelders. Ook voor de dekking van onze inboedel- en opstalverzekeringen heeft het geen gevolgen als een verzekerde niet voldoet aan de verplichting van een rookmelder per verdieping. Mocht dit in de toekomst wel leiden tot een wijziging in onze voorwaarden, dan laten we onze klanten en jou als verzekeringsadviseur dit natuurlijk direct weten.

    Tip: ons preventieplan

    Rookmelders kunnen levens redden. Hetzelfde geldt voor een goede voorbereiding. Wil je klant een inboedel- of opstalverzekering afsluiten? Wijs hem of haar dan niet alleen op de verplichte rookmelders, maar deel bijvoorbeeld ook onze tips om brand te voorkomen. Van het ophangen van rookmelders tot het plannen van een vluchtroute: in ons preventieplan is te lezen hoe je een brand kan voorkomen en hoe je er alles aan doet om het huis veilig te maken. Gebeurt er desondanks toch iets? Bij schade is je klant gelukkig gewoon goed verzekerd met de Klaverblad Woonhuisverzekering en Klaverblad Inboedelverzekering.