Er is brand in huis geweest. Wat nu? Na een brand in huis komt er veel op je af. Praktische zaken moeten geregeld worden en ook heb je zelf aardig wat te verwerken.

Er is brand in huis geweest. Wat nu?

Brand in huis is een erg ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen kan de materiële schade enorm zijn, ook mentaal kun je een flinke klap oplopen. Helaas zijn er veel zaken die geregeld moeten worden na een brand. Zaken waar je zelf misschien niet een-twee-drie aan denkt in zo’n situatie. Daarom zetten wij ze voor je op een rijtje.

Zaken om te regelen net na een brand

Voordat er tijd is om stil te staan bij wat je allemaal overkomen is bij een brand, moet er gelijk veel geregeld worden. Denk hierbij aan het volgende:

  1. Vraag de brandweer die aanwezig is of Stichting Salvage al is ingeschakeld. Deze organisatie staat je de eerste 24 uur na een brand kosteloos bij en helpen bij de emotionele verwerking en het nemen van de juiste beslissingen.
  2. Bij een heftige brand kan het zijn dat je tijdelijk andere woonruimte nodig hebt. Misschien kun je terecht bij vrienden of familie, maar soms moet er iets anders geregeld worden. Als verzekeraar helpen we hier graag bij. Heb je een huurwoning? Dan wordt er door de woningbouwvereniging meegedacht over vervangende woonruimte. Stichting Salvage regelt in ieder geval voor de eerste nacht na de brand onderdak.
  3. Neem contact op met de energiemaatschappij waar je huis bij aangesloten is. De brandweer schakelt gas- en stroomtoevoer uit om de brand veilig te kunnen blussen. Als je zeker weet dat de elektrische installatie geen brand- en/of waterschade heeft opgelopen, dan kan de energiemaatschappij dit weer inschakelen.
  4. Ook water wordt soms afgesloten door de brandweer. Bijvoorbeeld als de waterleidingen gesmolten zijn door de hitte. Neem daarom ook contact op met het waterleidingsbedrijf om dit te bespreken.
  5. Bij brand loopt je huis schade op. Meld de schade de eerstvolgende werkdag bij de verzekeraar. Zij sturen vervolgens een schade-expert die samen met jou een schaderapport opstelt. Heb je een huurwoning? Breng dan de eigenaar van het pand of de woningcorporatie op de hoogte.
  6. Om informatie te krijgen over de oorzaak en het verloop van de brand kan het zo zijn dat er door de politie of door de verzekeraar een brandonderzoek wordt gedaan.

Wat doet Stichting Salvage voor je na een brand?

Na een brand in huis sta je er niet alleen voor. Stichting Salvage is er om je de eerste 24 uur op weg te helpen. Hoe ze dat doen? Daarover gingen we in gesprek met Johan van den Berg en Bertran Hallink.

Lees het interview

Om rekening mee te houden bij het afhandelen van de brandschade

Als het gaat om de materiële schade van een brand, dan wil je die natuurlijk zo goed mogelijk afhandelen. Het is daarom belangrijk dat je let op deze punten:

  1. Schakel een contra-expert in als je liever hebt dat iemand anders de afhandeling van de schade met je verzekeraar regelt.
  2. Begin niet zelf met opruimen vóórdat er een schade-expert is langs geweest.
  3. Maak foto’s van de schade en documenteer goed welke spullen er allemaal schade hebben opgelopen.
  4. Is het veilig genoeg om nog naar binnen te gaan voordat je je huis moet verlaten? Vergeet dan niet belangrijke papieren, geld en andere waardevolle spullen te pakken.
  5. Bewaar de rekeningen en bonnetjes van alles wat je moet aanschaffen als gevolg van de brand. In de meeste gevallen kun je deze kosten namelijk declareren bij je verzekeraar.

Je thuis weer veilig voelen na de brand

Belangrijker nog is dat je na een brand de opgelopen emotionele schade verwerkt en je je weer veilig gaat voelen in je eigen huis. Dat klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar wie weet helpt dit je op weg:

  1. De verwerking van een brand begint al ter plekke, zo vertelt ook brandweerman Martijn van Onselen. Praat over wat je hebt meegemaakt zodra de hulpdiensten zijn gearriveerd. Ze zijn er om je te helpen.
  2. Vraag de brandweer om even langs te komen als je eenmaal je huis weer in mag. Zij kunnen je handige brandpreventietips geven waar je misschien zelf nog niet aan had gedacht.
  3. Zoek ook vrienden, familie of buren op aan wie je je verhaal kwijt kan. Door je angsten en gevoelens uit te spreken, kun je de brand hopelijk een beter plekje geven.
  4. Een brand laat nou eenmaal zijn sporen na en soms is praten met bekenden dan niet genoeg. Je kunt altijd via je huisarts professionele hulp krijgen bij het verwerkingsproces van de brand.

Help kinderen de brand verwerken

Heb je kinderen en waren ook zij betrokken bij de brand in huis? Klaverblad heeft in samenwerking met kinderpsycholoog Tischa Neve het e-book ‘Verwerkverhaaltjes’ ontwikkeld. Hierin zijn korte verwerkverhaaltjes te lezen die kinderen helpen bij het verwerken van de brand.

Lees het e-book

Klaverblad Helpt

Een ingrijpende gebeurtenis als brand, inbraak of een aanrijding veroorzaakt veel materiële schade. Als verzekeraar lossen we dat graag voor je op. En ook helpen we je bij het verwerken van de emotionele schade. Bij Klaverblad draait het namelijk om mensen.

Lees meer over Klaverblad Helpt