Zo herken je een babbeltruc
Babbeltrucs komen in allerlei maten en vormen. Oplichters bellen je op, staan bij je voor de deur of spreken je aan op straat. Vaak komen de babbelaars, zoals deze oplichters ook wel worden genoemd, in eerste instantie juist betrouwbaar over. En daar maken ze dan vervolgens gretig gebruik van. Met slinkse smoesjes proberen ze je zo veel mogelijk geld of andere bezittingen af te troggelen. In dit artikel vertellen we meer over babbeltrucs en waar je op kan letten.
Hoe gaat een babbeltruc in z'n werk?
Babbeltrucs worden zowel via de telefoon als aan de deur gedaan. De babbelaars doen zich voor als iemand van de bank, een reparateur, de thuiszorg of zelfs in uitzonderlijke gevallen als een agent of postbezorger. Ze zeggen bijvoorbeeld dat je dak een probleem heeft dat zij wel even voor je op zullen lossen. Om vervolgens met een fikse rekening te komen voor een niet bestaand probleem. Soms komen ze op je af met een hulpvraag. Ze vragen dan om iets klein en laagdrempeligs, zoals een glas water of een pen. Terwijl jij de oplichter helpt probeert een handlanger het huis binnen te dringen. Ook kan het doel van de babbeltruc zijn om je aan de deur te laten pinnen.
Hoe kun je schade door babbeltrucs voorkomen?
Als het aankomt op babbeltrucs zijn er een paar dingen waar je op kunt letten. We zetten ze voor je op een rijtje:
- Open niet zomaar de deur voor iedereen. Kijk bijvoorbeeld met behulp van een kierstandhouder en deurbel met camera eerst wie er staat.
- Laat je niet onder druk zetten. Vaak doen babbelaars alsof er nood aan de man is. Er is dringende hulp nodig of je bankrekening is in gevaar. Zorg dat je in zo'n geval extra alert bent of bedenktijd neemt. Bijvoorbeeld om eerst zelf contact op te nemen met je bank.
- Doe je toch open voor een onbekende? Laat dan in ieder geval iemand nooit zomaar binnen. Moet je iets binnen pakken? Sluit dan de deur voordat je wegloopt.
- Krijg je een telefoontje binnen dat je niet helemaal vertrouwt? Hang op en zoek het telefoonnummer van de organisatie op. Dan kun je controleren of het om een echt belletje gaat of niet.
- Geef geen belangrijke gegevens prijs. Banken zullen bijvoorbeeld echt niet telefonisch of per mail of SMS om gegevens of codes vragen.
- Geef je pinpas niet zomaar uit handen. Pin ook niet zomaar aan de deur als je daar niks over af hebt gesproken. En pin niet als iemand de betaalautomaat blijft vasthouden. Soms proberen oplichters op die manier je pincode af te troggelen.
Toch in een babbeltruc getrapt?
Helaas kan het iedereen overkomen. Juist doordat oplichters zo slinks zijn geworden, loopt iedereen het risico met een babbeltruc in aanraking te komen. Het is dan zaak om meteen je bank in te lichten en je pinpas te (laten) blokkeren. Vergeet ook niet om áltijd aangifte bij de politie te doen.
Meer preventietips om schade te voorkomen?
Van inbraak preventietips tot tips om schade tijdens je vakantie te voorkomen. Onze preventietips helpen jou om onbezorgd door het leven te gaan.