Een verplichte AOV voor zelfstandigen: hoe zit het precies? Een arbeidsongeschiktheidsverzekering was altijd een vrije keuze van ondernemers. Het pensioenakkoord maakt een AOV verplicht voor zzp'ers. Lees het hier.

Verplichte AOV voor zelfstandigen: hoe zit het precies?

Het bereikte Pensioenakkoord betekent onder andere een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandig ondernemers. Een verplichting waar veel zzp'ers en andere zelfstandigen niet echt op zitten te wachten. Al is het risico op inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid wél iets waar je als ondernemer goed over na moet denken.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering als vrije keuze

Op dit moment kunnen zelfstandigen zelf bepalen of ze een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Een vorm van vrijheid waar veel ondernemers waarde aan hechten. Je kunt nu namelijk ook kiezen voor een andere oplossing als een broodfonds of maandelijks behoorlijk wat kosten besparen als je géén AOV afsluit. Het risico dat je hier als zelfstandig ondernemer mee loopt, neemt men vaak voor lief. Want "hoe groot is nou de kans dat je (langdurig) arbeidsongeschikt raakt?".

Lees meer over het verschil tussen een broodfonds en een AOV

Waarom een verplichte AOV?

Het kabinet, werkgevers en vakbonden hebben in juni 2019 een Pensioenakkoord gesloten. De AOW-leeftijd zal minder hard stijgen en er komt geen verplicht pensioen voor zelfstandig ondernemers. Ook wordt het voor mensen met een zwaar beroep financieel aantrekkelijker om drie jaar eerder te stoppen met werken. Maar de meest besproken uitkomst van het gesloten Pensioenakkoord? Dat is misschien wel de verplichte AOV voor zzp'ers en andere zelfstandig ondernemers.

Voor veel zelfstandigen voelt dit als betutteling. Maar de overheid ziet dat steeds meer mensen kiezen om als zzp'er te werken of een bedrijf op te richten. Hierdoor zijn er ook steeds meer mensen niet standaard verzekerd. Een groot deel van onze samenleving is hierdoor financieel kwetsbaar bij ziekte. De verplichte AOV moet dan ook deze zzp'ers en andere zelfstandigen beschermen voor de financiële risico's bij arbeidsongeschiktheid.

De voordelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Stel, je krijgt een ongeluk, burn-out of long-covid en je kunt (bijna) niet meer werken? Dan kan je inkomen (tijdelijk) helemaal of grotendeels wegvallen. Met een broodfonds of een goed spaarpotje kun je dit een tijdje opvangen, maar daar komt een keer een eind aan. Duurt jouw arbeidsongeschiktheid langer? Dan zou je in de bijstand terecht kunnen komen. Met een AOV voorkom je dat en ben je bij arbeidsongeschiktheid verzekerd van een maandelijkse uitkering.

Lees meer over de voordelen van een AOV

Vanaf wanneer gaat de verplichte AOV in?

De datum dat je als zelfstandig ondernemer verplicht een AOV moet afsluiten ligt nog niet vast. Maar dit zal op z’n vroegst in 2027 ingaan. Dat betekent dat je nog voldoende tijd hebt om je in te lezen over de AOV én om te kiezen hoe je het risico op arbeidsongeschiktheid wilt afdekken.

Zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten

Het is nog niet duidelijk hoe de verplichte AOV er inhoudelijk uit zal zien. Maar een ding is zeker, het zal niet specifiek zijn afgestemd op de wensen van elke zelfstandige en daardoor vaak niet gunstig uitpakken. Als je zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit ben je verzekerd zoals jij dat wilt en op een manier die het beste bij jou past. Bovendien kan je bij Klaverblad je AOV altijd direct en zonder opzegtermijn en kosten opzeggen. Als de verplichte AOV toch gunstiger voor je is, kan je dus gewoon overstappen.

"Een zelfgekozen AOV kunnen ondernemers zo flexibel samenstellen als ze zelf willen. De verplichte AOV niet. Daarnaast kunnen ondernemers bij ons zelf kiezen welke dekking ze hebben, zoals de hoogte van de uitkering, eigenrisicotermijn, eindleeftijd en meer."
- John Meijvogel, productmanager AOV

Bij Klaverblad hebben we 3 verschillende soorten AOV voor ondernemers: de Klaverblad AOV Flex, Royaal AOV en Royaal Plus AOV.

Meer weten over de arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Spreekt dat je aan en wil je zelf de touwtjes in handen houden? Dan kun je voor die tijd zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Vraag een verzekeringsadviseur naar advies over een passende AOV voor jou

Ontdek de Klaverblad AOV